În localitatea Mititei, marți seara, 10 noiembrie, a izbucnit un incendiu la o anexă, care s-a răspândit până la casa de locuit.

,,În momentul în care pompierii au ajuns la locul indicat, incendiul era extins la o casa de locuit. Se lucrează pentru localizarea și lichidarea focarelor.” a transmis Marius Rus, purtător de cuvânt ISU BN.

Pompierii din Năsăud au intervenit la fața locului, nefiind anunțate victime.

A fi un salvator nu este doar o simplă meserie, fapt demonstrat de un tânăr pompier din Mititei!

În timp ce era acasă, a aflat că în apropiere de zona în care locuia, a izbucnit un incendiu, astfel că, până la sosirea echipajelor competente, tânărul pompier, Pinti Gabriel, a răspuns prezent, fără ezitare, la chemarea nespusă a focului. Curajul, devotamentul, vigilența și grija pentru cel de lângă el, au fost lucrurile de bază pentru tânărul care a intervenit și a încercat să țină focul sub control până la sosirea colegilor săi!

,,Pompierii năsăudeni din tura de serviciu au reușit, în această seară, să salveze o casă de locuit din ghearele focului. Incendiul a fost limitat la o bucătărie de vară.

Lucru în echipă face parte din definiția pompierului, iar vigilența este permanentă, atât în tura de serviciu, cât și în afara ei.

Caz concret: tânărul pompier, Pinti Gabriel, care locuiește în comunitatea în care a izbucnit incendiul, a răspuns prezent la chemarea nespusă a focului. Poate părea o rutină, dar noi ne mândrim cu astfel de colegi, de la cei mai tineri, până la seniorii echipajelor ce au intervenit astăzi!

Curaj și devotament !”, a transmis ISU Bistrița-Năsăud într-o postare pe Facebook!

Curajosul pompier a ajuns la fața locului, nu a stat pe gânduri și apus în aplicare ceea ce știe el să facă mai bine, să fie un erou. Gabriel a întrebat dacă e cineva în casă, pentru a evacua eventualele persoane rămase înăuntru, confirmându-i-se că nu erau persoane în casă, apoi a întrebat dacă alimentarea cu curent electric a fost întreruptă, răspunsul fiind pozitiv. Flăcăul i-a coordonat pe oamenii prezenți pentru a lucra cât mai eficient în lupta cu flăcările, astfel că a luat repede o scară, s-a urcat pe acoperiș și i-a rugat pe oameni să aducă, din mână în mână, găleți cu apă.

Mă numesc Pinti Gabriel, sunt din Mititei și lucrez la Garda De Interventie Sângeorz-Băi. Am 23 de ani și sunt căsătorit.

Ai aflat de incendiul izbucnit marți seara, 10 noiembrie, în Mititei! Care au fost primele tale gânduri, ca pompier, pentru a ajuta la stingerea incendiului?

Am primit un telefon de la șeful meu, cum că ar fi un incendiu la mine în sat, în apropiere, la aproximativ 300 de metri. În secunda doi am ieșit dezbrăcat pe balcon, văzând lumină și pocnituri de la plăcile de internit, am coborât scările și în câteva momente eram îmbrăcat, iar apoi am fugit spre casa unde a izbucnit incendiul.

Descrie puțin momentele în care ai acționat! Care au fost pașii?

Când am ajuns acolo erau câțiva oameni care veniseră cu găleți de apă să ajute, astfel că, primul lucru pe care l-am făcut a fost să întreb propritarul dacă se află cineva în casă și mi s-a confirmat ca nu este nimeni, apoi a fost scoasă butelia și întrerupt curentul electric. Am vorbit cu oamenii prezenți la stingerea focului și le-am spus că trebuie să lucrăm în echipă până la sosirea echipajelor profesioniste, a colegilor. Am adus o scară și am urcat pe acoperiș ca să protejez casa de locuit ce se afla lipită de acea bucătărie de vară, care ardea violent. Am rugat oamnii să-mi dea gălețile din mână în mână, sus pe scară, ca să încercăm pe cât posibil să-l domolim. În momentul în care am auzit sirenele, știam că vor sosi colegii foarte curând. Am început să mă bucur pentru că știam că totul va fi sub control, rapid. În momentul când colegii au ajuns, instinctiv am deschis bancheta mașinii și am plecat cu o linie de furtun direct înspre focarul care ardea, după cum spuneam foarte violent. Datorită profesionalismului colegilor și a tehnicii de luptă cu focul, pe care o avem, în doar câteva minute incendiul a fost lichidat, iar casa de locuit a fost salvată. Mulțumesc încă o dată colegilor de la Secția de Pompieri din Năsăud pentru promtitudine și profesionalism.

Cum ai descrie abilitățile și modul tău de a acționa în momentul în care ai intervenit?

Fiind familiarizat cu focul, deoarece asta îmi este meseria, am reușit să-mi păstrez cumpătul și să folosesc toate resursele posibile, pe care le aveam, până la sosirea colegilor.

Ai experiență ca pompier! Cum te-a ajutat pregătirea de până acum în acest incident din Mititei pentru această poziție?

Pregătirea este foarte importantă, pentru că te învață să gestionezi situația de care te lovești, făcând în primul rând, ce este mai important, și anume: salvarea de vieți omenești și a bunurilor materiale. Totodată te învață să lucrezi în echipă, ceea ce este foarte important în această meserie .

Care crezi că sunt calități esențiale pentru un pompier?

Calitățile esențiale oricărui pompier sunt: curajul, devotamentul și lucrul în echipă!

Spune-mi puțin despre momentul în care a trebuit să iei o decizie într-un timp foarte scurt pentru a rezolva o situație asemănătoare cu cea de marți seara! Ce ai făcut în acel moment?

În această meserie, întotdeauna trebuie să iei cele mai bune decizii, într-un moment cât de scurt posibil, așa că indiferent de timpul intervenției, te gândești la cele mai importante lucruri, după cum spuneam mai devreme, salvarea de vieți omenești și a bunurilor materiale, dar să nu uităm de cel mai importat lucru, siguranța salvatorului.

Ce faceți, de obicei, pentru a vă îmbunătăți cunoștințele și abilitățile de combatere a incendiilor?

Studiem, vorbim deschis despre situații tactice, facem pregătire fizică, pentru că această meserie este una foarte complexă, de aceea, noi ca pompieri, trebuiue să fim foarte bine pregătiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here