Profesorul Nicolae Bosbiciu, născut pe 12.08.1967 la Rebrișoara, a decedat joi seara la Spitalul Județean Bistrița-Năsăud.

Nicolae Bosbiciu a absolvit Facultatea de Litere din Cluj-Napoca în anul 1995 și a fost referent literar la Casa Municipală de Cultură Bistrița în perioada 1995-1997.

Din anul 1997 acesta a început să predea la Colegiul National „George Coșbuc” din Năsăud.

Debutul poetic al domnului Nicolae a avut loc în revista „Echinox” a Universității „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, nr. 3-4 / 1991 cu poemele ,,Simfonie pentru Arcadia” și  ,,Joc”.

Nicolae Bosbiciu a fost poet, prozator și eseist și a obţinut în 1996 Marele Premiu „ex aequo” al Uniunii Scriitorilor din România la Festivalul Naţional de Poezie „George Coşbuc”, Bistriţa cu volumul „ Manuscris străin” (Ed. Clusium, Cluj, 1996) .

Teza de doctorat, susținută de Nicolae Bosbiciu, intitulată „Creatorul și creația față-n față cu istoria, în opera lui Mihai Bulgakov” cuprinde peste 420 de pagini, obținând calificativul „Excelent”.

Membrii comisiei care i-au oferit calificativul au fost: prodecanul facultății de Filologie a UBB – președinte, un reprezentant al Academiei Române, îndrumătorul lucrării – prof. univ. dr. I. Vartic, delegatul Universității din Tg. Mureș, reprezentantul Institutului Lingvistic Român.

,,Prea multe detalii nu cunosc, decât că ne-a părăsit aseară și că era foarte bolnav în ultima perioadă, internat fiind la Spitalul Județean Bistrița-Năsăud.
Buna lui prietenă și colegă Maria Pop, profesoară de religie, a reușit ieri să-l vadă și să ia legătura cu medicul dânsului. Medicul nu i-a dat prea multe șanse, din păcate, lucru care s-a adeverit în scurt timp.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească pe dragul nostru coleg!
Nu putem crede… că nu mai este Nicu!”, a declarat Anca Mariana Cârcu, director al Colegiului Național „George Coșbuc” Năsăud, pentru POV21 Bistrița-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here