La inițiativa Inspectoratului Școlar Județean Bistrița – Năsăud, prin doamna inspector școlar pentru educație timpurie Emiliana Chira, cu facilitarea doamnei Mayla Iuliana Vârtic, Șef Birou Educație – Tineret, din cadrul Serviciului Politici Publice Educație, Tineret, Turism și Sport din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița, cu susținerea domnului primar Ioan Turc și a domnului inspector școlar general Mircea Cristian Nicula, Cresa Bistrita, prin doamna director Leontina Felican, a încheiat de curând un parteneriat cu Institutul de Științe ale Educației și Psihologie, Facultatea de Pedagogie Benedek Elek din Sopron, Ungaria.
În perioada 16-19 octombrie s-a derulat prima activitate din cadrul proiectului de parteneriat Punți de prietenie – Exemple de bune practici din țările vecine, un schimb de experiență ce a avut ca scop promovarea bunelor practici în domeniul educației timpurii din țările vecine.
Delegația din România a fost formată din directoarea Creșei Bistrița, doamna Leontina Felican, inspectorul școlar pentru educație timpurie, doamna Emiliana Chira, din partea Primăriei Municipiului Bistrița, doamna Iuliana Mayla Vârtic, cadre didactice din creșe, directoare de creșe din județ și directoare de grădinițe care coordonează metodologic creșele.
Delegația a vizitat Facultatea de Pedagogie Benedek Elek din municipiul Sopron și creșa de aplicație unde învață și se formează viitoarele cadre didactice.
Programul a fost unul intens și bogat în activități menite să faciliteze schimbul de cunoștințe și practici educaționale. Am fost primiți cu căldură de către domnul Dr. habil Simon István Ágoston care ne-a condus la Creșa de aplicație Százszorszép, unde participanții au putut observa cum se desfășoară activitatea în creșele din Ungaria.
Programul a continuat cu vizitarea Facultății de Pedagogie Benedek Elek și participarea la simpozionul organizat cu prilejul vizitei noastre, în cadrul căruia decanul facultății, domnul Dr. habil. Varga László și doamna prodecan dr. Kissné Zsámboki Réka, responsabil cu relațiile internaționale, ne-au prezentat un material referitor la programele de formare din cadrul facultății.
La finalul activității a avut loc o întâlnire cu conducătorii tuturor creșelor din oraș și reprezentanții facultății. S-a prezentat profilul educatorului puericultor, formarea acestuia și toate aspectele legate de rolul lui în creșă.
Grupul a vizitat și Foișorul de foc, simbol al municipiului Sopron, care datează din secolul XIII.
În data de 18 octombrie, delegația a vizitat Castelul Fertőd și Muzeul său, unde am putut observa expoziția Dezvoltarea teatrului de marionete și de operă cu teatrul de păpuși în Europa din perioada barocului.
Ulterior, a avut loc o experiență de educație ecologică în Parcul Național Hanság, o rezervație de biosferă UNESCO, aflată pe teritoriul Ungariei și Austriei. Am putut remarca două obiective: Centru Parcului Național Rév-Kócsagvár și Școala în Natură Csapody. Ambele oferă posibilitatea de a experimenta activități de educație ecologică sau de științe prin/cu aplicații și jocuri interactive, senzoriale și prezentări de filme educative destinate copiilor și cadrelor didactice. Între vizitarea celor două centre am putut admira fauna și flora specifică din jurul lacului Neusiedler See.
Această colaborare a evidențiat importanța dialogului și a schimbului de bune practici în educație, între țările vecine, contribuind la îmbunătățirea calității învățământului.
Activitatea a fost percepută ca fiind un succes în împărtășirea unor exemple de bună practică iar parteneriatul în sine va continua cu alte activități, cu participarea celor implicați, în vederea abordării unor practici educaționale în folosul copiilor de vârstă antepreșcolară.