Lucrez la o cafenea de ceva timp, și avem o mini bibliotecă, ce conține cam toate tipurile de cărți.
Fiind o perfecționistă de felul meu, (da, uneori e bine, uneori e mai rău că merg pe principiul ăsta, dar na’, ce să facem…) m-a atras titlul unor volume, și anume ,,Tipul din filme nu există”, scrise în cea mai mișto formă de Bogdan Stoica.
Am zis să mai revin și eu puțin cu picioarele pe pământ că prea trăiesc în bula mea și am impresia că ceea ce gândesc și cum văd eu lucrurile sunt una și aceeași treabă și pentru restul pământenilor, în special a bărbaților, mă rog, a băieților.
Autorul are 48 de ani, e un om cu experiență, simțul umorului cât încape și inteligent, chiar dacă se autoironizează și spune despre bărbați la modul general că nu sunt niște porci, ci niște proști.
Cum să vă zic, cartea asta e scrisă foarte direct, ca și cum Bogdan i-ar fi povestit totul unul prieten foarte bun și nu i-ar fi păsat de ce zice sau aude restul.
Autenticitatea contează foarte mult. Nu a atras limbajul, așa-zis, vulgar, atâția cititori, ci experiențele expuse fără transparență în care sigur multă lume s-a regăsit.
Și am râs mult cât am citit, mult. Recunosc, am citit abia al 2-lea volum, fiindcă prima carte a fost împrumutată de un client (sper să revină cât de repede cu ea, sper!) și de ieri am început-o pe a 3 a.
Dar sincer acum, nu se pune problema că urmează să mă dezamăgescă vreuna. Bogdan Stoica a primit o mulțime de feedback-uri pozitive, dând lovitura în 2016 când a lansat primul volum și a vândut atunci peste 12.000 de exemplare.
Câteva dintre feedback-uri sunt prezentate la fiecare sfârșit de capitol, și nu vreți să știți cate fete, femei, soții (nu rețin exact dacă și mame, dar tot ce-i posibil) au fost super încântate de cărți și modul în care autorul gândește…..
Vă dați seama dacă a găsit câte un mesaj să-l pună în fiecare carte tot la câte 3-4 pagini (fiindcă nu-s atât de lungi capitolele), în contextul în care o carte are peste 200 de pagini, cam câte feedback-uri pozitive a primit. Nici nu vreau să știu ce e în inbox-ul lui.
Încerc să vă conving cât de bune sunt astea 3 volume, încât pierd esențialul și uit să vă spun mai exact ce vrea să transmită, de fapt, autorul.
După cum apare pe coperta ultimei cărți, Bogdan Stoica și-a propus ca prin ceea ce a scris să explice ,,de ce chiar și cel mai mișto tip este capabil să se poarte ca un cretin fix cu femeia pe care o iubește.”.
Subiectele menționate în fiecare carte sunt multiple, extrase din viața cotidiană.
Avem parte de realități precum:
,,Cum îți poate distruge relația un cont fals de Facebook”,
,,Într-o relație cu fostul”
,,<<Dor>> e când îți spune ziua că îi e dor de tine
Seara <dor>> înseamnă doar <<te-as ….>>”
sau de sfaturi:
,,Fugi de:
tipul care se dă la tine când ești cuplată/
de bărbatul care nu-și cere scuze/
de tipul pe care-l doare limba română/
de tipii care spun si scriu <<tipa aia și-a meritat-o”
sau de experiențe trăite de autor.
,,Cum am ratat o avocată mișto”
,,Cum mi-am dat seama că doar o femeie poate enerva la maximum o altă femeie”,
,,Tipele ne …, nu noi pe ele”
Tinerii au nevoie să citească cărțile astea, că sunt prea multe de reținut din ele. Oricât aș fi eu o fată de finuță (așa cum mă consideră cei care mă cunosc cât de cât), și vin și spun că mi-a plăcut seria asta de volume scrise în cel mai direct mod, poate mi-ar ,,strica” puțin din felul în care sunt privită.
Dar aș îndemna lumea să nu mai fie chiar atât de pudică atunci când vine vorba de chestiile astea, fiindcă dacă ne concentrăm puțin să facem niște schimbări, multe probleme sociale din România ar dispărea.
Bogdan Stoica promite să revină și cu o carte dedicată în special bărbaților, și anume ,,Tipa din filme există”, de tipul ,,Cum s-o indentifici, s-o seduci și s-o păstrezi pe cea mai mișto tipă pe care o poți întâlni vreodată și care te va face fericit până mori tu sau până moare ea”.
Mulțumim, Bogdan, ne place să vedem că nu suntem subestimate 🙂 Nu ne-o luăm în cap oricum, stai liniștit :).
,,Poezie e atunci când” sunt părțile mele preferate din volume. La sfârșitul fiecăruit capitol, fraza asta apare însoțită de câte o realitate sau experiență, precum:
“Poezie e atunci când îți spune: Nu iubito, nu te-ai îngrășat, ți se pare.”
Poezie a atunci când iubitul tău e mai bine pensat decât tine.”
,,Poezie e atunci când i-ai scrie că îți pare rău, dar nu ești suficient de beat.”
,,Poezie e atunci când ea te întreabă <<De ce nu te-ai dat la mine niciodată? Și tu răspunzi <<De prost>>.”
Cartea se citește super repede și chiar nu îți dai seama cum trece timpul, fiindcă după cum am spus, râzi continuu dacă ești o persoană care știe să guste umorul, adică nu ia totul personal.
Pentru cine dorește să achiziționeze această serie de cărți, o găsește pe site-ul autorului: https://bogdanstoica.ro/shop. Transportul e gratuit, primești autograf și mai sunt și la reducere. Încă mai stai pe gânduri? 🙂