Toți bistrițenii cunosc clădirea abandonată de pe Bulevardul Republicii. Deși unii o văd în drum spre casă sau muncă, nu îi cunosc valorile. Iată un scurt istoric despre clădirea părăsită:

Sala Omnia a fost construită undeva în 1889-1901. Se crede faptul că inițial a fost o sală de spectacole, teatru și muzică. Aceasta s-ar fi construit după apariția cinematografiei (1895). Sala ar fi avut 200 de locuri, un rând de loje în spatele sălii, specific sălilor de teatru și operă.

Proprietarii din anii 40 erau Garabeth Balint și Fleischer. Familia Garabeth era numeroasă și deținea două bănci mici, una la Bistrița și una la Prundu Bârgăului. Societatea anonimă OMNIA S.A figurează în almanahul ARGUS (era o revistă a economiei romanești, iar compania Omnia SA era singura din Bistrița trecută în almanah) că are venituri consistente, una dintre cele mai profitabile afaceri din vremea respectivă. După război, clădirea a fost naționalizată separat, odată cu celelalte cinematografe. Firma intrase în faliment.

Este de menționat faptul că în această clădire maestrul George Enescu a concertat la Bistrița (1927-1929).

Semnează petiția online aici! 

Un alt lucru lăudabil este faptul că societatea anonimă OMNIA a donat diverse sume de bani în scop caritabil pentru văduve și orfani din primul război mondial, ceea ce dovedește ca erau atenți la nevoile comunității. De asemenea, au organizat proiecții de film cu scop caritabil, pentru orfanii de război.

Așadar, iată cum a decurs lupta bistrițenilor pentru a nu pierde valoroasa clădire:

Primarul Ioan Turc anunță într-o emisiune TV că vrea o dezbatere publică cu privire la transferul cinematografului de la RADEF și demolarea clădirii pentru a construi o parcare supraetajată. Mai mulți oameni de cultură, originari din Bistrița iau atitudine și publică o scrisoare deschisă în semn de protest. Aceasta a fost formulată de Alianța pentru patrimoniul bistrițean PETRU ITALUS TRUST. Petraș Ion Lucian inițiază o petiție online pentru salvarea cinematografului și solicită puncte de vedere de la RADEF, Ministerul Culturii, Guvern, Președinție etc.

Această petiție a fost semnată de mari personalități, printre care și Volker Wollman (prof.dr., istoric transilvan din Germania), Mihaiu Virgil Jazzolog (diplomat, artist din Cluj) și Ionuț Bugnar Moldovan (prim violonist la Filarmonica Sibiu).

Foarte mulți bistrițeni, de toate etniile, au semnat petiția tradusă în 6 limbi. (română, maghiară, germană, engleză, italiană, spaniolă). Mesajele bistrițenilor arată că le pasă de patrimoniul cultural, vor să se reabiliteze clădirea și își doresc un teatru.

Date și informații publice au fost solicitate de la RADEF. Răspunsul a fost negativ, nefiind de acord cu demolarea clădirii. Aceasta este dispusă să accepte orice propunere care asigură utilizarea clădirii în scop cultural.

Pe 14 aprilie, în cadrul emisiunii ,,Scena și ecranul” de la Radio România Cultural,
primarul a comunicat că vrea să reabiliteze clădirea, iar dacă nu se poate, va solicita
construirea unei replici a ei în care să funcționeze un teatru.

Ioan Turc: am căutat o locație pentru teatru, m-ați convins, va fi sala Omnia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here