Participarea la programele de screening poate fi un factor esențial în prevenirea și tratarea cancerului. Aceste programe au scopul de a detecta precoce semnele și simptomele bolii, ceea ce poate duce la un tratament mai eficient și, în final, la o viață mai lungă.

Prin participarea la aceste programe, poți să îți monitorizezi starea de sănătate și să te asiguri că faci tot ce este necesar pentru a preveni apariția cancerului sau a detecta aceasta cât mai devreme posibil. De exemplu, programele de screening pentru cancerul de sân, colorectal sau de prostată pot ajuta la detectarea precoce a acestor tipuri de cancer și la începerea tratamentului într-un stadiu incipient, când șansele de recuperare sunt cele mai mari.

Institutul Oncologic „Prof. Dr lon Chiricuță” din Cluj-Napoca și Primăria Municipiului Bistrița au început un parteneriat cu scopul de a încuraja participarea la aceste programe de screening și de a ajuta la prevenirea cancerului prin informarea și educarea comunității.

Între 6 și 24 februarie, Centrul Medical de Evaluare și Promovare a Sănătății din Bistrița oferă testări gratuite pentru Babeș-Papanicolau și HPV. Aceste testări sunt disponibile între orele 09:00 și 18:00 și sunt o oportunitate excelentă pentru persoanele din comunitate de a se verifica pentru prezența acestor afecțiuni și de a începe tratamentul cât mai devreme posibil, în cazul în care acestea sunt detectate.

Babeș-Papanicolau este un test de screening pentru cancerul de col uterin, care poate detecta prezența celulelor anormale înainte ca acestea să devină canceroase. Testarea HPV poate detecta prezența virusului papilomavirus uman, care poate cauza cancer de col uterin. Ambele testări sunt non-invazive și ușor de realizat, iar rezultatele pot fi obținute rapid.

 

CONDIŢII DE ELIGIBILITATE

-Domiciliul într-unul din județele: Bistrița-Năsăud, Maramureş, Sălaj, Satu-Mare, Bihor, Cluj;

-Vârsta cuprinsă între 24-29 de ani pentru testul Babeş-Papanicolaou;

-Vârsta cuprinsă între 30-64 de ani pentru testul HPV;

-Fără histerectomie totală;

-Fără un diagnostic confirmat de cancer de col uterin;

-Asigurate sau neasigurate;

-Pentru aceste testări nu aveți nevoie de bilet de trimitere.

 

În perioada 6 februarie – 24 februarie, Centrul Medical de Evaluare și Promovare a Sănătății din Bistrița oferă mamografii gratuite tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, care au domiciliul sau sunt flotante în localitățile din judetul Bistrița Năsăud. Unitatea mobilă va fi amplasată în Bistrița și va fi disponibilă între orele 09:00 și 18:00.

Mamografia este un test important pentru screeningul cancerului de sân și poate detecta prezența acestei afecțiuni în stadii incipiente, când tratamentul este mai eficient. Acest test non-invaziv poate fi realizat rapid și poate fi un pas important în îmbunătățirea sănătății femeilor din comunitate.

Programările pot fi făcute prin intermediul telefonului la numărul 0756122086, între orele 08:00 și 16:00. Centrul Medical de Evaluare și Promovare a Sănătății din Bistrița se află pe strada Dobrogeanu Gherea, nr. 15.

Mamografiile se fac doar pe bază de programare la numărul de telefon valabil numai pentru județul Bistrița-Năsăud, 0756.122.086.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here