Ministerul Educației a făcut anunțul cum că, pentru liceele vocaționale, filiera tehnologică și școala profesională, numărul maxim de elevi va fi redus de la 28 la 24.
Aici este vorba despre clasele a IX-a, cele de început de ciclu, ce se vor forma în viitorul an școlar – 2021-2022.
Numărul va fi redus pentru învățământul profesional, incluzându-se și cel dual, filiera tehnologică și pentru filiera vocațională. Aici se includ profilele: sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă;
Pentru filiera teoretică, numărul va scădea de la 28 la 26.
Deoarece aceste măsuri au fost luate, normele de predare for fi restabilite. Numărul de profesori va fi recalculat pentru fiecare liceu și școală profesională din țară.
,,Joi, 21 ianuarie 2021 a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020”, transmite comunicatul ministerului.
,,Având în vedere modificările promovate, activitățile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător.
Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat. Această măsură se constituie într-un pas concret în direcția României educate”, potrivit comunicatului.
Această schimbare de număr vine în urma reclamațiilor de la mai multe licee, deoarece, din cauza scăderii numărului de elevi, școlile au pierdut clase.
În municipiul Bistrița, de exemplu, Liceul de arte plastice ,,Corneliu Baba” și Liceul de muzică ,,Tudor Jarda”, în urma strângerilor de peste 6.400 de semnături au reușit păstrarea profilelor de arhitectură și muzică, în ceea ce privește existența claselor a IX-a de anul viitor.
Acest lucru s-a întâmplat după ce IŞJ Bistriţa-Năsăud a transmis la sfârșitul săptămânii trecute faptul că, începând cu anul școlar 2021-2022, din cauza numărului redus de elevi, se va renunța la 26 de clase, câte una pentru fiecare liceu și școală profesională din județ.