Proiectul “Renunți și Câștigi ” se bazează pe promovarea educaţiei pentru sănătate şi este iniţiat de Biserica Adventistă De Ziua A Şaptea.

Echipa ”Renunți și Câștigi”, fiind constituită din voluntari, îşi desfăşoară activitatea fără a solicita compensaţii financiare, materiale sau de altă natură.

Provocarea acestei campanii este aceea de a nu fuma 6 săptămâni timp în care participanții, înscriși pe site-ul campaniei vor primi consiliere pshihologică și medicală de înaltă clasă și profesionalism prin sprijinul acordat de cadrele universitare din diverse specialități din România.

Își vor îmbogăți astfel cunoștințele cu privire la efectele devastatoare ale consumului de tutun asupra sănătății trupului și psihicului dar și despre metodele de a lupta cu dependețele.

Toți participanții la campanie ce vor viziona seminariile și vor completa de fiecare dată formularelele pregatite de psihologi și medici, vor câștiga un premiu, marele premiu se va extrage la sfârșitul celor 6 săptămâni și va consta într-o vacanță pentru două persoane în valoare de 1200 de euro.

În cadrul proiectului s-au desfășurat mai multe acţiuni, după cum urmează:

  • 6 seminarii de consiliere psihologică, fiecare urmat de o testare;
  • 6 seminarii medicale prezentate de cadre didactice in specialitățile pneumoftiziologie, cardiologie, ORL, oncologie, chirurgie vasculară.
  • 6 seminarii spirituale, ce nu vor fi urmate de testare.
  • s-au pus la dispoziție pe pagina web https://renuntisicastigi.ro , în mod gratuit resurse și materiale utile participanților;
  • s-a promovat în mass-media evenimetul în cadrul diverselor emisiuni, în scopul sensibilizării populaţiei României referitor la beneficiul renunţării la fumat .

Cea de-a doua ediție a avut loc pe data de 18 mai, la Palatul Culturii din Bistrița.

Moderatorul simpozionului a fost doctorul Sergiu Turturică, medic specialist chirurgie cardiovasculară.

Pastorul Carol Bandean, Prof. Gina Bontaș, Comisar șef de Poliție Ovidiu Miclaus, Sociolog Dr.Mirela Parker, Dr. Cristian Mureșan, Kecskes Simionca Tiberiu- Vicepreședinte Consiliul Judeţean, Mihaela Evi- antrenoare handbal Gloria Bistrița, Dr. Zanfir Ana-Maria, Pastor Feier Ion, au participat la simpozionul „Renunți și câștigi”, promovând un stil de viață sănătos, au expus efectele fumatului și pericolele asupra sănătății.

Domnul doctor Cristian Mureșan, reprezentantul Clinicii Sanovil, a expus principalele efecte ale fumatului, pe care le-a identificat în cariera lui de practician în medicină, insitând asupra necesității promovării unui stil de viața sănătos, atât la nivel individual cât și la nivelul comunității. Mai mult, doctorul Cristian Mureșan, a făcut și o simulare de ordin economic privind beneficiile renunțării la fumat sub aspectul economiilor rezultate din acest pas.

Doamna Mihaela Evi, antrenor al echipei de handbal ”Gloria Bistrița” a arătat suținerea pentru acest proiect și a reiterat practicarea unui sport ca alternativă la consumul de tutun. Tot în acest context, ea a arătat faptul că la nivelul Municipiului Bistrița există facilitățile necesare pentru practicarea sportului începând încă din copilărie.

Doamna Zanfir Ana-Maria, medic primar chirurgie cardiovasculară, responsabil Departamentul Sănătate Biserica Adventistă România, a arătat efectele negative pe care le are fumatul asupra circulației sangvine. Din experiența profesională a ei, a reiterat faptul că se impune formarea deprinderilor pentru un stil de viață sănătos de la cea mai fragedă vârstă, pentru a conștientiza pericolele pe care le prezintă fumatul asupra sănătății individului și asupra comunității. De asemenea a arătat efectele negative ale fumatului pasiv, arătând faptul că la nivel mondial mor 65.000 de copii, ca urmare a inhalării noxelor emise de anturajul în care cresc.

Atmosfera pe timpul simpozionului a fost susținută de pianista Helga – Melinda Deac.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here