măsuri

Începând de sâmbătă, 8 ianuarie 2022, masca de protecție trebuie purtată în toate spațiile publice închise și deschise, adică și pe stradă, potrivit noilor măsuri anunțate și reglementate de Ministerul Sănătății, într-un ordin comun cu Ministerul Afacerilor Interne (hotărârea poate fi consultată în articol).

Guvernul a aprobat Hotărârea prin care se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe teritoriul României, începând cu 8 ianuarie, precum și măsurile care se aplică în timpul acesteia, în contextul valului 5 al pandemiei de Covid-9. Actul normativ are la bază măsurile adoptate miercuri, 5 ianuarie, prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

  • Nu mai sunt permise, spre a fi utilizate, măștile textile sau din plastic, anunță autoritățile: „Măștile din material textil sau plastic nu sunt eficiente pentru prevenirea infectării, cele mai eficiente fiind cele chirurgicale cu trei pliuri sau cele FFP 2”, menționează acestea.

Cine are voie să nu poarte mască:

  • Copiii cu vârste sub 5 ani
  • Persoanele care sunt singure în birou
  • Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
  • Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise, cu condiția păstrării distanței de 3 metri față de alte persoane
  • Pot fi scutite de portul măștii, la locul de muncă, persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, dar numai după evaluarea medicului de medicina muncii
  • Persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, ori activități sportive
  • Persoanele cu dizabilități cognitive
  • Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția păstrării distanței de 3 metri între persoane

Anexa la Hotărârea CNSU nr. 1 de pe 5 ianuarie 2022 o găsiți aici.

La școală, elevii și profesorii doar cu măști chirurgicale sau de tip FFP2.

Elevii și profesorii vor putea purta la școală doar măști medicale de unică folosință, nu și măști textile, potrivit ultimei Hotărâri CNSU, care a fost aprobată în ședința de Guvern de pe 5 ianuarie, de la ora 11:00. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că aceasta este singura schimbare care vizează școlile, în ultima Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Așadar, este la alegere tipul de mască: medicală sau FFP2.

„Măștile în școli vor fi doar medicale, chirurgicale, nu textile. Până acum au fost mixte, dar acum se schimbă asta”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Șeful DSU, Raed Arafat a spus în ședința din 5 ianuarie că IGSU are milioane de măști pe care le poate distribui gratuit copiilor care au nevoie. „Avem în depozit câteva milioane de măști de tip chirurgical pe care le putem distribui. Vom discuta cu ministerul Educației ca să ajungă la copiii care nu au posibilități financiare”, a dat asigurări Raed Arafat. O decizie în privința asta nu a fost încă anunțată.

Alte măsuri, legate de procedurile de carantinare / izolare la domiciliu, anunțate de Ministerul Sănătății pe Facebook:

Ar putea fi o imagine cu text care spune „CUVERNUL ROM Începând din ianuarie 2022 masca de protecție trebuie purtată în toate spațiile publice închise și deschise. ATENȚIE Acest lucru înseamnă că masca trebuie purtată și pe stradă! Nu purtați măști din material textil sau plastic pentru că riscați să vă îmbolnăviți și să îi îmbolnăviți pe cei din jurul vostru! Singurele măști eficiente sunt cele chirugicale și cele FFP 2. *Toate detaliile le găsiți în ordinul comun al miniștrilor sănătății și afacerilor interne.”

Ar putea fi o imagine cu text care spune „CUVERNUL ROMA E IZOLARE 7ZILE pentru persoanele vaccinate sau trecute 10ZILE ZILE pentru persoanele nevaccinate și care nu prin boală au trecut prin boală ATENȚIE Izolarea se aplică doar persoanelor care sunt testate pozitiv care nu manifestă simptome sau manifestă simptome ușoare. *Toate detaliile le găsiți în ordinul ministrului sănătății numărul 35 din ianuarie 2022”

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „Persoane exceptate de la purtarea măștii: CUVERNUL Copiii cu vârste sub 5 ani Persoanele care sunt singure în birou Prezentatorii tv și invitații acestora, cu condiția păstrării distanței de 3 metri între persoane Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane Vorbitorii aflaÈi în spații închise sau deschise, cu condiția păstrarii distanței de 3 metri față de alte persoane Persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitate, ori activități sportive Persoanele cu dizabilități cognitive Toate detaliile le găsiți în ordinul comun al miniștrilor sănătății și afacerilor interne.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here