Studenția… perioada aia în care ești tânăr, plin de vise și speranțe, perioada aia în care îți spui că o să fii prezent la toate cursurile și că o să înveți la toate materiile și să iei bursă, perioada aia în care ai energie cât să muți munții din loc și ai impresia că ai toată lumea la picioare.

A fi student, e mai mult de atât! E speranță, libertate, entuziasm, aventură, nervi, dedicare, epuizare, timp petrecut cu colegii, nopți de neuitat prin cluburi și restaurante, sentimente, frici și… tu, cel care le trăiește pe toate.

Da, sunt student în an terminal la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și nici nu știu cum au trecut cei 4 ani de facultate. Parcă mai ieri intram timid pe porțile facultății, cu hârtiile pentru dosar în mână și gata pentru o nouă provocare în viața mea.

Sincer, a fost una dintre cele mai bune decizii din viața mea, în ciuda faptului că nu am ascultat pe nimeni și mi-am ales opțiunile după bunul plac, sau mai bine zis, după intuiție.

Am tras aer în piept, mi-am făcut curaj și am intrat pe porțile care în următorii 4 ani de zile îmi vor scrie istoria mea ca student.

Nu știam cu ce se mănâncă niciuna dintre specializările de pe foaie. Da, atunci am avut primul șoc. Yep, încă un stres în plus, după toate vorbele auzite despre profesori, că „sunt exigenți, pică la greu”, „nu te du acolo că am auzit că mulți se lasă”.

Știți de la cine am auzit toate astea? Exact, de la persoane care nici măcar nu au călcat pe o bucată din incinta facultății. Nostim, nu?

Am trecut și peste faza de dosare și urma o perioadă tensionată, plină de incertitudini și gânduri:,,Oare am intrat?”, ,,Oare cum mă voi descurca?”, ,,Când vor apărea listele de studenți admiși?”. Prea multe întrebări și prea puține răspunsuri, sau chiar deloc…

Nu vă pot spune cât de ciudat a fost pentru mine să aflu că după prima glisare am fost la limită de a fi admis, în ideea că ultimele 3 persoane de la prima specializare aleasă de mine aveau aceeași medie, iar eu mă aflam pe prima poziție de după, la 0.05 diferență…

Pe moment, am avut al doilea șoc. Mi-am zis:,, Aia e, merg mai departe”, dar după un timp am fost admis la specializarea de Inginerie Economică în domeniul Electric, electronic și Energetic. Vreau să vă spun, la câțiva ani distanță de acel moment, că a fost unul dintre cele mai mișto lucruri care mi s-au întâmplat vreodată.

Viața de student poate fi deseori stresantă, presantă, din cauza responsabilităților academice, și faptul că ai ajuns într-un oraș nou, plin de provocări și… nu cunoști pe nimeni. Cel puțin până să văd lista cu noii colegi. Surpriză, sunt coleg încă 4 ani de zile cu o fostă colegă de clasă din liceu, cu care, sincer vă spun, mă înțeleg de minune și în ziua de azi.

Viața de student e o perioadă plină de oportunități și dezvoltare personală, dar mai ales profesională. E destul de greu să definești exact viața de student.

Ce înseamnă asta mai exact? Hoinăritul prin oraș sau prin campus cu colegii? Cafeaua de dimineață în loc de acel curs stresant de la 8 dimineața? Chefurile din cămine până la ore târzii? Nopțile pline de distracție prin cluburi cu prietenii?

Ei bine, viața de student o trăiești doar o dată, iar astfel de momente nu se mai întorc. Trist, dacă mă întrebați pe mine.

Pentru că nu e totul lapte și miere că student, îți prezint mai jos câteva mituri relație de studenție. Unele sunt reale, altele… nu prea.

Studenții rămân foarte repede fără bani

Studenții, adesea, rămân fără prea mulți bani în buzunar când vine vorba de timp petrecut în oraș, prin cluburi sau prin mall-uri.

E adevărat, dar, de fapt, adevărata problemă e gestionarea banilor pe care îi primești de la părinți, sau în cazul în care muncești, îi câștigi. Nu toți studenții lucrează încă de la începutul studenției sau pe parcursul ei, dar un ban în plus nu strică nimănui, mai ales când zacusca de la mama e pe terminate.

Prezența ,,din când în când” la cursuri te ajută să treci cu brio examenele

Ei, bine… totul e doar un mit! Este esențial, ba chiar vital, să-ți asiguri prezența la cât mai multe cursuri, chiar dacă muncești și știu cât de greu este să te împărți între programul de la muncă și cel de la facultate. Participarea sporadică la cursuri te poate duce pe drumul spre eșec la examene, fiindcă vei fi nevoit să înveți o cantitate enormă de informații într-un timp extrem de scurt. Și știm cât de prețios e timpul, mai ales in timpul sesiunii. Studierea din timp a materiei și pe parcursul semestrului te va ajuta să înțelegi mai ușor materia pe măsură ce te apropii de examene. Da, cât de frumos sună, nu?

Nu uita, prezența regulată la cursuri arată implicare și dedicare că student, ceea ce reflectă în evaluări pozitive în ochii profesorului. Asigură-te că treci pe la cât mai multe cursuri, nici nu știi cât de mult contează asta pentru tine la finalul semestrului.

Îți faci o grămadă de prieteni

Total adevărat! Asta dacă nu ești introvertit și nu suporți oamenii.

Timpul petrecut ca student, mai ales la cămin, poate fi perioada în care îți poți crea legături solide de prietenie, pe viață chiar, fie cu colegii de cameră, fie cu colegii de la facultate. Dar nu uita, trebuie să găsești un echilibru între a ieși în oraș și a studia, chiar dacă tinerii sunt mai orientați spre prima variantă. Viața socială nu trebuie să însemne să fii mereu conectat pe rețelele de social media, dar nici să le eviți complet. Evită să investești prea mult timp în această direcție și vei vedea că studiul din timpul semestrului îți va fi de mare folos pe mai târziu.

Schimburile de experiență sunt extrem de valoroase

Nu-i doar un mit, e un fapt real, adevărat. Foarte multe abilități nu pot fi dobândite doar prin intermediul facultății sau prin citirea cărților. De aceea, participarea la activități practice în schimburile de experiențe, poate aduce avantaje importante în cariera ta, dar și în dezvoltarea personală. Iar dacă facultatea pune la dispoziția studenților astfel de schimburi de experiență, un exemplu clar fiind Erasmus+, nu rata ocazia să vezi diverse țări, să studiezi alături de studenții din țările respective, dar cel mai important, să călătorești. Cât de bine sună, nu?

Bine, bine, cam asta e viața de student, dar hai să iți arăt câteva motive mișto pentru care îți recomand să optezi pentru Facultatea de Inginerie Electrică.

În primii doi ani de studiu, planurile de învățământ îți oferă o bază solidă de cunoștințe inginerești, fără a uita să îți cultive interesul pentru și spre cultură. Apoi, începe aprofundarea disciplinelor specifice, în funcție de specializarea aleasă, în anii III și IV. În anul IV, ai ocazia să-ți alegi traseul tău de învățare prin alegerea unui pachet de discipline opționale diverse dintr-un total de 5 pachete din planul de învățământ, oferind astfel flexibilitate curriculară. Pregătirea în mai multe ramuri ale ingineriei te poate ajuta să te perfecționezi în orice domeniu, dându-ți avantaje în alegerea unei cariere de succes.

De admirat este faptul că formarea profesională a studenților de la Facultatea de Inginerie Electrică nu ignoră aspectul important al carierei post-universitare, pregătirea pedagogică. Pentru studenții interesați de cariera didactică, există opțiunea de a studia Modulul Pedagogic, care cuprinde discipline precum Pedagogie, Metodică și Psihologie.

În Facultatea de Inginerie Electrică, cercetarea științifică este un element important. Personalul facultății se bucură de recunoaștere internațională datorită rezultatelor excepționale obținute în cercetarea științifică fundamentală și aplicativă. Lucrările lor au fost publicate în reviste renumite din întreaga lume și au fost prezentate la conferințe internaționale.

Facultatea de Inginerie Electrică este în strânsă colaborare cu numeroase universități și companii renumite din Europa, precum Siemens AG (Germania), Philips AG (Olanda), University of Gent (Belgia), „Vrije” University of Brussels (Belgia), „Federico II” University of Naples (Italia), University „Politecnica” of Calalunya (Spania) și Informatik, Elektrotechnik, Informationstechnik Universitat Stuttgart (Germania). Trebuie remarcat faptul că mulți studenți care au ieșit de pe băncile Facultății de Inginerie Electrică sunt astăzi cercetători apreciați la universități prestigioase din SUA, Germania, Belgia, Franța și Danemarca.

Nu te-am convins?

Hai să-ți mai spun un lucru.

Dacă deja te-ai gândit să optezi pentru Facultatea de Inginerie Electrică, poți alege din 4 domenii mari și late: Inginerie Electrică, Inginerie Energetică, Științe inginerești aplicate și Inginerie și Management.

Farmecul facecă aceste domenii să aibă specializări diferite și să se plieze numai bine pe interesul tău.

De exemplu:

Inginerie Electrică

a) Electrotehnică

b)Instrumentaţie şi Achiziţia Datelor

c) Electronică de Putere și Acționari Electrice

d) Electromecanică

Inginerie Energetică

a)Managementul Energiei

Ştiinţe Inginereşti Aplicate

a)Inginerie Medicală

Inginerie şi Management

a)Inginerie Economică în domeniul Electric, Electronic şi Energetic

 

Dacă nu mă crezi pe cuvânt că am avut parte de o viață mișto la Facultatea de Inginerie Electrică, îți recomand să citești mai jos părerea domnișoarei viitor inginer Florina Neagu:

Cum e viața de student la Inginerie Electrică?

Viața de student la Facultatea de Energie Electrică este o sumă de emoții reprezentată de “de la agonie la extaz”. Aceasta fiind o glumă bineînțeles. Adevărul este că primii 2 ani te sperie și ai impresia, când vezi materiile pentru prima dată, că nu o să faci față. Dar nu e chiar așa. Majoritatea profesorilor te pregătesc pentru examenul pe care o să urmeze să îl dai, îți prezintă subiecte, variante, metoda de examinare etc. De multe ori dacă nu înțelegi de la seminar, laborator, curs, mai mult ca sigur există un alt coleg sau un student în an mai mare care te învață materia toată cu 2 zile înainte de examen. 

Dar e plăcut. Frumos chiar. Distracția din timpul anului, stresul din sesiune, nu e neapărat un mit. Anii studenției la Energetică pot fi chiar de vis, dacă știi să îți manageriezi timpul și prioritățile în funcție de ce moment al semestrului este.

Care sunt problemele întâmpinate de tine pe parcursul anilor? Cum s-au comportat profesorii?

Există unele materii la care subiectivitatea primează. Acolo ar fi “problemele” întâmpinate. Deși e facultate de profil tehnic, cu soluții concrete din punct de vedere ipotetic, în 4 ani am cunoscut vreo 3-4 profesori care aveau subiectivitatea drept reper în ceea ce ținea notarea, dar ușor-ușor lucrurile se schimbă. Nimic nu e perfect nicăieri, dar se merge spre bine.

Cum s-au prezentat echipamentele din laborator?

Profesorii de laborator sunt în general cei cu care legi cele mai strânse relații. Te întâlnești cu ei periodic și întotdeauna sunt interactive laboratoarele, cel puțin din anul 3 la Energetică. 

Laboratoarele sunt partea practică și îți arată cum aplici în “viața de zi cu zi” materia teoretică. 

Echipamentele, față de alte universități și din ce știu de la prieteni, sunt mult peste. Nu am simțit vreun disconfort în cadrul laboratoarelor și cred că toți ne-am simțit implicați în a le parcurge.

 

Sursă info: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here