Asociația POV21, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, și-au propus ca în această primăvară să aducă tinerilor din județ, aflați în căutarea propriei vocații, evenimentul „Târgul de viitor”, care a avut loc în perioada 5-6 aprilie.
Ne dorim să contribuim la dezvoltarea liderilor din ziua de astăzi!
,,În primul rând, mă bucur că pot să fiu autorul acestei povești minunate, mă bucur că ați venit într-un număr atât de mare astăzi la Târgul de viitor, pentru că știm cu toții cât de important este să luăm o decizie bună pentru ca viitorul nostru să fie unul de succes. Îmi doresc ca cel puțin elevii care sunt prezenți astăzi aici să aibă acces la un viitor de succes, să aibă curajul să discute cu profesorii universităților, cu managerii firmelor, companiilor care sunt astăzi prezente. Ne dorim să contribuim la dezvoltarea liderilor din ziua de astăzi! Mulțumesc încă o dată, partenerilor noștri și în mod special Inspectoratului Școlar, pentru că este preocupat de educația elevilor și de dezvoltarea acestora.”, a declarat Gina Bontaș – Manager proiect.
Viitorul tinerilor nu se construiește la întâmplare, cariera lor profesională trebuie să aibă o fundație stabilă și să fie rezultatul unei alegeri bine documentate și în concordanță cu propriile dorințe și nevoi.
„Susținem educația continuă prin colaborarea dintre instituții, companii locale și ONG-uri. Deschidem orizonturile tinerilor și-i invităm să cunoască atât oportunitățile pe care le oferă învățământul superior, cât și numeroasele oportunități de angajare sau de viitoare cariere“, au transmis organizatorii.
Oportunitățile unui asemenea eveniment sunt evidente, astfel că la eveniment au participat reprezentanți ai unor firme renumite din județul Bistrița-Năsăud, cât și de prefectul județului, Teofil Cioarbă, cel care s-a bucurat să adreseze un mesaj tinerilor.
Târgurile universitare nu reprezintă un moft, ci sunt o șansă excelentă pentru elevii de liceu de a-și descoperi pasiunile și de a explora opțiunile de studiu!
”Un viitor profesional dorit poate fi o țintă palpabilă, sintagma <<Viitorul începe astăzi>> devenind realitate. Târgul de viitor îi ajută pe elevii de liceu să își descopere opțiunile de studiu și să se conecteze cu universitățile și programele lor preferate. Un prilej deosebit pentru a obține informații despre programele de studii, experiențele studenților și resursele oferite de fiecare universitate. Târgurile universitare nu reprezintă un moft, ci sunt o șansă excelentă pentru elevii de liceu de a-și descoperi pasiunile și de a explora opțiunile de studiu, universitățile prezente oferind workshop-uri despre educație prin mișcare, orientare în carieră sau chiar strategii de înțelegere a taxelor. Viitorul tinerilor nu mai este o himeră, el se construiește temeinic. Începând chiar de astăzi. La Târgul de viitor”, a precizat prefectul Teofil Cioarbă.
Târgul de viitor, organizat de Asociația POV21, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, a avut un impact deosebit în rândul elevilor, pentru a le oferi acestora ocazia de a alfa informații despre programele de studii, experiențele studenților și resursele oferite de fiecare universitate.
Târgurile universitare sunt o necesitate și reprezintă o șansă reală pentru elevii de liceu pentru a putea să-și urmeze pasiunile și de a explora opțiunile de studiu, universitățile prezente oferind diverse workshop-uri despre educație prin mișcare, orientare în carieră sau chiar strategii de înțelegere a taxelor.
Timp de două zile, universități din întreaga țară, dar și companii din județul Bistrița-Năsăud au pus la bătaie oferte tentante pentru tinerii din județ care au terminat liceul sau școala profesională.
Evenimentul a fost dedicat cu precădere elevilor de liceu din clasele terminale ale învățământului teoretic și profesional, dar și companiilor din județul Bistrița-Năsăud care doresc să recruteze tineri ambițioși care doresc să-și ia viața în propriile mâini și să pună în aplicare cunoștințele acumulate în anii de studiu.
Tinerii au avut ocazia de a participa la workshopuri destinate dezvoltării lor, susținute de: Facultatea de Educație Fizică și Sport UBB Bistrița, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Emilia Guia (psiholog), Facultatea de Psihologie si Științe ale Educației UAIC Iași, Facultatea de Administrație Publică UBB Bistrița, Universitatea de Vest Timișoara, echipele de robotică ale județului Bistrița-Năsăud, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu.
Sponsorul principal al evenimentului este Stewo Năsăud. Acestei inițiative i s-au alăturat și alte firme, precum Leoni, TeraPlast, SepiaPrint, Fisherman’s Colibița, Iproeb, Polimed, Andreea Iashes, RCB Electro și magazinul de papetărie și birotică Tudor.
Târgul de viitor a avut un impact deosebit atât în rândul reprezentanților companiilor, cât și în rândul elevilor
Astfel de evenimente reprezintă o oportunitate pentru companiilor care își pot prezenta ofertele în vederea recrutării tinerilor interesanți și pasionați, deoarece piața muncii este în continuă schimbare și adaptare, devenind tot mai complexă.
Emilia Guia: ”Organizarea unui astfel de eveniment reprezintă o oportunitate pentru elevii claselor terminale şi o bună modalitate de a le oferi suport în alegerea unei cariere şi implicit a unei facultăţi de profil şi de asemenea pentru firmele care-şi pot prezenta ofertele în vederea recrutării tinerilor interesaţi.
Astfel de evenimente sunt necesare deoarece alegerea unei cariere nu e întotdeauna un lucru atât de uşor precum ar părea, mai ales în condiţiile în care piaţa muncii este în continuă schimbare şi devine tot mai complexă.
Tinerii caută sfaturile prietenilor şi ale familiei sau chiar merg după propria intuiţie şi este firesc să fie aşa însă sprijinul profesional este foarte important pentru luarea unei decizii potrivite astfel încât alegerea făcută să le aducă satisfacţie.
O orientare în carieră îţi oferă informaţii personalizate, te ajută să-ţi descoperi acel potenţial pe care poate l-ai ignorat sau nu ai avut suficientă încredere să-l dezvolţi.
Participarea mea la târg a fost pentru mine o mare bucurie, m-au impresionat interesul, entuziasmul şi curiozitatea tinerilor prezenţi la workshopul pe care l-am susţinut. Printre subiectele abordate au fost importanţa cunoaşterii de sine, a aptitudinilor, abilităţilor şi deprinderilor de lucru, a intereselor valorilor şi scopurilor şi importanţa lor în alegerea carierei.”
Târgul Viitorului a avut un impact semnificativ asupra elevilor care au participat, oferindu-le informații valoroase despre programele, experiențele și resursele oferite de diferite universități. Târgul a fost o dovadă a importanței târgurilor universitare ca o necesitate pentru elevii de liceu de a-și descoperi pasiunile și de a-și explora opțiunile pentru continuarea studiilor. Evenimentul s-a adresat în principal elevilor din anii terminali de liceu și companiilor din Bistrița-Năsăud care căutau să recruteze tineri ambițioși și dornici să își pună în practică educația.
,,Salut! Sunt David, cercetaș de câțiva ani buni, elev în a doișpea, un tip de 18 ani din Baia Mare, căruia îi place să facă lucruri noi și să aibă experiențe cât mai interesante.
Cum am aflat de eveniment?
Dând scroll pe instagram, ca un adevărat pilon al acestei generații, am văzut că pagina UTCN a repostat un eveniment ținut de POV21 la Bistrița. Ca obiectiv principal al evenimentului era aducerea de facultăți din toată țara (da, inclusiv București) la un târg adresat viitorilor studenți. Când am văzut și m-am mai informat puțin din anii trecuți, am decis că vreau să merg.
Motivul pentru care am venit aici?
Fiind clasa a XII-a, am considerat că un astfel de eveniment mă va ajuta foarte mult, putând să vorbesc și să interacționez direct cu studenți și profesori ale facultăților la care aș vrea să ajung.
Mai venim la Bistrița?
Oh da, cu siguranță! Am văzut multe lucruri și locuri interesante, un oraș foarte încărcat istoric și cultural.
Plusuri?
Mâncarea din Bistrița e chiar bună, dar mai ales Brutăria din Beclean. Oameni super faini, dornici să povestească și să te ajute la nevoie. M-am întâlnit cu prieteni din zonă, cu care nu m-am mai văzut de mult. Ciocolata caldă din centrul Bistriței, ceva de POVeste…
Greutăți?
Am chemat câțiva prieteni să mergem împreună, dar niciunul nu putea. Așa că, ce era să fac? Să ratez o astfel de ocazie? Nicidecum. Am preferat să vin singur, pe premisa că „Bine’a fi!”.
La început, ideea a fost să vin doar în prima zi. Dar după ce am văzut anvergura evenimentului, și cât de mult mă poate ajuta acesta, am decis să revin și următoarea zi.
Dar sincer, preferam să nu merg înapoi acasă și ziua următoare să vin înapoi în Bistrița.
Așa că rapid am contactat un prieten cercetaș din Beclean, și s-a rezolvat și cu statul peste noapte.
Mergând mult cu trenul în aceste 2 zile, am dat de mulți controlori: cam toți au fost de treabă, mai puțin unul care n-a vrut deloc să înțeleagă că nu am putut să-mi iau un bilet că pierdeam trenul, deși aveam carnetul la mine și putea zice: No bine, de data asta te las și îți dau biletul gratuit de pe tren.
Așa se face că am avut de plătit un bilet cu suprataxă.
Timpul a rămas totuși o problemă. Mergând într-un oraș cu totul nou, tindeam să caut obiective interesante și oameni cu care să vorbesc. Prin asta, am ajuns să fug până la gară, ca să nu plece trenul fără mine.
Important e că, per ansamblu, tot acest citybreak a fost unul de neuitat și foarte fain!”, ne-a declarat Mărieș David, elev în clasa a XII-a.
,,Târgul de Viitor este, după părerea mea, un element esențial în viața unui tânăr bistrițean, prin nenumăratele oportunități de facultăți, licee, ONG-uri, chiar și locuri de muncă, fiind un eveniment ce se axează în egală măsură atât pe oportunitățile naționale, cât și pe cele locale. Cu adevărat de neratat!”, ne-a explicat D. A, elevă în clasa a XI-a.
,,Atmosfera Târgului de viitor a fost super! Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest târg și să cunosc atâția oameni super faini. Am reușit sa interacționez cu fabulațiile prezente și pot spune că am avut parte de o experiență minunată și m-a ajutat să mă gândesc la ce vreau să fac pe viitor în materie de facultăți.” ne-a spus D. S, elevă în clasa a XI-a.