Spiritualitatea nu are aceeași semnificație pentru toți oamenii. Pentru unii, spiritualitatea este importantă și când sunt bolnavi, și când sunt sănătoși. Pentru alții, însă, spiritualitatea se “activează” în momentul când dau de un necaz, cum ar fi o boală gravă, pentru care ajutorul divin pare singura salvare. Și uneori chiar funcționează. Nu ne întrebăm dacă este chiar intervenția divinității sau doar puterea credinței, important este că ajută.
Chiar dacă pare imposibilă pentru unii dintre noi existența unui loc atât de încărcat în energii ce influențează corpul uman, Templul Dorințelor se află undeva în Munţii Făgăraş, între oraşele Braşov şi Făgăraş. Multe întâmplări neobișnuite, dar minunate, au loc în apropierea comunei Șinca Veche, sub dealul Pleșu, unde se află așa-zis-ul Templu al Dorințelor. Satul Şinca Veche se află la câţiva kilometri de Perşani, în străvechea Ţară a Făgăraşului.
Drumul până în Șinca Veche nu este greu, iar frumusețea îmbietoare a peisajelor prezic parcă, frumusețea Templului, care se află la numai doi kilometri de această comună. Totodată, acest drum îți poate oferii impresia unui loc plin de mister.
Chiar dacă peisajele zonei ne vor atrage atenția, punctul central al destinației este biserica rupestră, lăcaș de cult săpat în piatră cu multă trudă. Acest lăcaş, care se spune că este binecuvântat de Dumnezeu şi este un loc aparte, este plin de o energie diferită şi pozitivă.
Lăcașul de cult este este cunoscut sub mai multe denumiri: ,,Templul Dorințelor”, ,,Templul Dacic al Ursitelor”, ,,Templul Împlinirii Rugăciunilor”, ,,Mănăstirea săpată în piatră”, ,,Templul de la Șinca Veche” și chiar ,,Templul Extratereștrilor”, având legătură cu fenomenele bizare care s-au întâmplat aici de-a lungul anilor.
Arheologii susțin că lăcașul de cult are avea o vechime de 7.000 de ani şi orgini dacice. Chiar dacă nu se poate spune cu precizie data exactă a construirii mănăstirii din piatră, versiunea acceptată și cea mai des întâlnită ar fi anul 1742, În această perioadă, bisericile ortodoxe erau interzise. Surprinzătoare este prezenţa a două altare existente în lăcaşul rupestru, care indică originea sa precreştină.
Până în ziua de azi nu se știe cine sau a cărui mâini au săpat, în biserică, cinci încăperi, cele două altare și un turn înalt de 10 metri. Prin deschiderea turnului se poate vedea cerul. Grota scobită în poalele dealului, este împodobită cu icoane. Candelele de aici nu apucă să se stingă niciodată.
Legendele și tradiţiile locului spun că aici au avut loc fenomene paranormale, vise premonitorii şi tot felul de viziuni. Mulți vizitatori susțin că în acest loc visele se îndeplinesc, dacă ai inima curată şi plină de dorinţă. În preajma unor sărbători mari, unii localnici spun că aici se aud ,,coruri parcă venite din cer, care le încântă auzul” şi, cu toate că se auzeau vocile foarte clar și muzica era bisericească, nu au putut distinge cuvintele. Sătenii din Şinca Veche sunt convinşi că templul are puteri miraculoase. Spre întărirea misterului, se spune că pe fotografiile care se fac aici apar sfere albe, invizibile în momentul fotografierii.
Totuși, acest loc este unul minunat și benefic pentru majoritatea oamenilor care au reușit să ajungă la Templul Dorințelor. Legendele sunt nenumărate, dar experientă unei vizite la un asemenea templu este unică.
Din păcate, nu toată lumea poate aprecia frumusețea și unicitatea unui lucru. Așadar, pe unii pereți apar nume sau diferite desene scrijelite. Acești turiști rău intenționați au degradat în timp frumusețea pereților și a icoanelor. Câteva încăperi din minunatul lăcaş s-au surpat de-a lungul anilor, şi nu doar din cauza naturii, ci mai degrabă din cauza unor indivizi care sperau să găsească în pereţi comori ascunse.
Templul Dorințelor ,,suferă” pe nedrept din cauza lăcomiei și prostiei de care dau dovadă unii. Pe lângă asta, acest lăcaș îți oferă o liniște sufletească aparte și este de o frumusețe rară, meritând să fie vizitat măcar odată în viață.
Sursă foto: aici