Alin Cioancă a început cu masajul terapeutic în urmă cu 3 ani, iar pe partea de terapie și recuperare motrică, relativ recent. Nu a început totul de la 0, având un istoric destul de bogat pe partea medicală și în special de traumatologie.
A activat ca și voluntar la salvamont ani buni, iar la Smurd ca și paramedic voluntar.
Cazurile grave cu care are de a face la cabinet, de exemplu încheieturi dizlocate, dureri puternice cu care se confrunta mulți dintre pacienții lui nu îi sunt străine și a ajuns să le considere oarecum normale.
Printre pasiunile lui se numără și drumețiile în natură.
Sunt iubitor de natură, pace și armonie! Credința, sănătatea și familia înainte de toate!
Dacă nu l-aș fi cunoscut pe el, probabil aș fi cheltuit și eu, ca mulți alții, o groază de bani pe tot felul de medicamente cu efect de recuperare ca medicamentele de tip pastile, medicamentele injectabile, tratemente medicamentoase, creme scumpe ș.a.
Am stat de vorbă cu Alin și am discutat mai multe despre masaj și terapie.
Alin, spune-ne ce înseamnă termenul ,,terapie prin masaj”?
,,Termenul de terapie eu zic că e un termen relativ nou, și când zic nou mă refer cel puțin în zona noastră, pentru că oamenii, în general, asociază terapia, terapia manuală, cu ceva foarte boem, cu ceva din altă lume, ne la îndemâna nimănui. Ei bine, eu în momentul de față cred că este la îndemâna oricui și, de fapt, eu asta am încercat să fac, să aduc terapia manuală la îndemâna oricui, să aduc îmbunătățiri terapiei și masajului.”
Referitor la importanța terapiei și a masajului, ce ne poți spune?
Aș zice că terapia prin masaj ar trebui să facă parte din viața noastră de zi cu zi, mă rog, poate că mult spus, dar cel puțin o dată pe săptămână sau dacă nu o dată pe lună, am putea să încercăm să îl obținem ca un răsfăț, un respect pentru corpul nostru, pentru că el nu o să poată să reducă, precum un motor care rulează turat la maxim la nesfârșit sau cât trăiește un om pe pământ, el trebuie îngrijit și să mai facă din când în când o pauză de recreere.
Ei bine, acea pauză asta reprezintă de fapt, terapia, masajul. Ceea ce fac eu este de fapt un masaj mai special, un masaj japonez, care asta face, urmărește să îmbunătățească funcțiile normale fiziologice, articulare și musculare ale corpului.
Cum ai ajuns să descoperi terapia?
Să fiu sincer, eu am început terapia asta manuală dintr-o pură curiozitate, în ideea în care, fiind sportiv, îți dai seama că am avut de a face de-a lungul anilor cu diverse dureri, ba musculare, ba articulare, iar corpul meu avea nevoie de o recuperare, de refacere, așa că apelam la diferite geluri, medicamente, ba la mendici, RMN, ecograf și diverse alte surse dinastea medicale.
Ei și atunci mi-am pus problema dacă nu aș putea eu în vreun fel să pot să mă auto vindec. Așa că am început să studiez un pic tainele astea ,,orientale”, în care, prin repoziționări articulare, prin decontractarea mușchilor și prin detensionarea lor, poți să obții rezultate extraordinare.
Care sunt principalele probleme pe care le putem rezolva prin terapie sau prin masajul terapeutic?