România este frumoasă. Trebuie doar să o privești de unde trebuie. Peisajele pe care le poți descoperii în minunata noastră țară te vor încânta.

Vrei să descoperi peisaje superbe vara aceasta? 

Următoarele 5 trasee montane, din apropierea județului Bistrița-Năsăud, te vor surpinde cu peisaje minunate, dar și experiențe pe măsură.

     Munții Călimani-Vf. Bistriciorul (1.990m)

Primul traseu montan este chiar în județul nostru. Obiectivele acestui traseu sunt Lacul Colibița, Parcul Național Călimani, iar în final Vârful Bistriciorul.

Traseul propriu-zis începe din satul Mița (aflat la 50 km de Bistrița), apoi Valea Colbului, Piciorul Colbu, p-na Gura Plaiului și destinația finală este Vârful Bistriciorul.

Acest traseu este minunat și cu un grad de dificultate redus. Timpul pentru a ajunge în vârf este de aproximativ 3 ore. În aceste 3 ore, peisajele oferite de Munții Călimani și tot ceea ce te înconjoară, te vor induce într-o stare de POVeste. La întoarcere, timpul aproximativ este de 2 ore jumătate.

     

 

 

      Munții Călimani-Vf. Pietrosul Călimani (2.100m) 

Al doilea traseu montan, la fel ca și primul, face parte din Parcul Național Călimani. Există diferite trasee prin care poți ajunge până pe Vârful Pietrosul Călimani, cel din Gura Haitii este cel mai accesibil.

Traseul începe din Gura Haitii, urmând Cariera de Sulf, Șaua Negoiu, Vârful Negoiu Unguresc, iar destinația finală este Vârful Pietrosul Călimani.

Dificultatea traseului este medie, dar traseul nu este recomandat iarna. Timpul aproximativ pentru a ajunge în vârf este de 3 ore si 30 de minute. Dacă vei fi sorbit de splendoarea peisajului, este posibil să petreci mai mult timp pe traseu.

Cel mai minunat obiectiv pe care îl întâlnești pe treseu este fosta carieră de sulf. Drumul din Gura Haitii până la Carieră este unul dintre cele mai spectaculoase șosele din Carpații României. Dacă sunteți norocoși, puteți întâlnii pe traseu o mulțime de animale, specifice sălbăticiei, precum: iepuri, vulpi, căprioare, cerbi, chiar și urși.

 

      Munții Rodnei-Vf.Ineu (2.278m)

Al treilea traseu montan este situat în Munții Rodnei. Vârful Ineu (2.278 m) este al doilea vârf ca altitudine din Carpații Orientali.

Traseul de tip drumeție începe din Șaua Gajei, iar până acolo poți ajunge doar cu o mașină cu garda înaltă. Pentru a ajunge să vezi cele mai minunate peisaje, ai posibilitatea de a urma un traseu superb. Așadar, din Șaua Gajei (1.766m) urmează Vârful Ineuț (2.222m), Șaua Ineuț, Șaua cu Lac, iar mai apoi, Vârful Ineu (2.279m).

Dacă nu vrei să te oprești doar aici, traseul continuă până la Șaua Gagii. Continuând traseul de la Vf. Ineu, urmează Șaua Cu Lac, Șaua Ineuț, Lacul Lala Mică, Lacul Lala Mare și în final Șaua Gagii. Dificultatea traseului este medie, dar peisajele sunt cu mult peste mediu.

Timpul aproximativ este de 4 ore si 20 de minute dus-întors, dar asta depinde de cât timp rezervi pentru a admira peisajele superbe pe care le redau Munții Rodnei.

   

      Muntii Rodnei-Vârful Pietrosul Rodnei (2.303m) 

Al patrulea traseul montan este situat în Munții Rodnei, la fel ca și al treilea traseu. Vârful Pietrosul Rodnei are 2.303 m, fiind cel mai înalt vârf din Carpații Orientali. Fiind foarte ușor de confundat după nume cu Vf. Pietrosul Călimani.

Traseul începe de la Mănăstirea Pietroasa, urmând Stația Meteo Iezer, Lacul Iezer, iar destinația finală fiind Vârful Pietrosul Rodnei.

La întoarcere traseul este același. Traseul nu este unul ușor, ai nevoie de un echipament adecvat și voie bună. Peisajele te vor încânta încă de la începutul traseului. Timpul, cu aproximație, pentru a ajunge în vârf este de 5 ore. În acest timp, poți face o pauză la Lacul Iezer, deoarece plendoarea lui te va minuna. Pentru întoarcere, traseul fiind același, sunt apoximativ 3 ore.

Traseul nu este recomandat iarna, fiind accesibil doar celor cu experiență, iar când vremea este severă este interzis.

   

     Munții Rarău-Vf. Pietrele Doamnei (1.634m)

Ultimul traseu montan este situat in Munții Rarău. Nu este un traseu dificil, iar peisajul spectaculos merită văzut, un real punct de belvedere peste Carpații din nordul țării. Vârful propriu-zis nu poate fi atins decât prin escaladă. Așadar, este un loc perfect pentru iubitorii de alpinism.

Traseul este unul simplu, care pornește de la Hotel Alpin Rarău, urmând direct urcarea spre vârf. Oricât de simplu ar părea, traseul este plin de pietre. Dacă vremea nu este în favoarea ta, te poți aștepta la foarte multe roci umede și alunecoase. Asta nu ar trebui să fie o problemă, atâta timp cât ai un echipament adecvat. Continuând pe potecile traseului vei merge și prin pădure, urmând să ajungi într-o zonă din care poți vedea cele 2 ,,pietre ale doamnei”. Punctul culminant este când ajungi pe platoul de lângă Vârful Pietrele Doamnei. Toată adrenalina acumulată pe traseu se amestecă cu superba priveliște, transmițând o stare de POVeste.

Pentru a te întoarce există un traseu mai diferit și mai ușor, recomandat pentru coborâre. Timpul, cu apoximație, pentru a ajunge să vezi minunatele peisaje este de 2 ore dus-întors, dar asta depinde de timpul pe care îl acorzi traseului și peisajelor.

Aceste poteci ne încarcă cu energie și parcă munții ne învăluie într-o magie, pe care doar ei o au.

„Munții ne ofera o gamă bogată de trăiri, printre care prima este că evoluăm într-o lume de lumină și liniște.” spune Gaston Rebuffat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here