Elev
Elev

Un început ciudat, cu mai puțin entuziasm. Fără zâmbete sau îmbrățișări de bucuria revederii.

Cam așa s-a simțit atmosfera începutului noului an școlar. Măcar vom avea ce să le povestim nepoților. Trebuie să respectăm cele mai ciudate reguli-absurde pentru unii, chiar amuzante pentru alții, însă tot ceea ce se întâmplă e pentru a ne proteja de acest virus, care a dat totul peste cap.

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile ce trebuie respectate de către elevi:

,,Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate. Acoperiți gura și nasul cu o batistă de unică folosință sau folosiți cotul îndoit în cazul în care se întâmplă să strănutați sau să tușiți. După aceea, aruncați batista utilizată.

• Curățați obiectele/suprafețele utilizate sau atinse frecvent folosind șervețețe/lavete/produse biocide/virucide!

• Solicitați consult de specialitate dacă prezentați simptome precum febră, tuse sau dificultăți la respirație sau orice altă simptomatologie de boală!

• Discutați cu profesorii dacă aveți întrebări sau griji!

Nu interacționați fizic (nu vă îmbrățișați, nu vă atingeți reciproc mâinile și nu stați aproape unul de altul)!

Nu utilizați băncile din curtea școlii!

Nu consumați în comun mâncarea sau băuturile și nu schimbați între voi obiectele de folosință personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.)

În unitatea de învățământ (în clase, pe coridoare și în grupurile sanitare) vor fi afișate, în locuri vizibile, postere cu informații în acest sens.”

Ceea ce mi se pare și mai interesant e faptul că școala a început deja, însă nu toate regulile sunt clare, astfel încât diriginții au afirmat că: ,,Nu am primit procedura cu privire la pauze”. Cum e posibil asta? Unii elevi au fost revoltați încă din primele momente când au auzit ce îi va aștepta în prima zi de școală.

Iată câteva opinii ale elevilor bistrițeni, în ceea ce privește noile condiții la care trebuie să ne adaptăm: 

,,Am simțit fiori reci de cum am pășit pe poarta Colegiului Național <<Andrei Mureșanu>> din Bistrița. Am urmat o coloană de elevi distanțați, am văzut cum toată curtea e marcată cu ixulețe pentru distanțare, cu elevii de clasa a IX-a așteptând, ca în curtea unui penitenciar, să intre în clase. Regulile sunt stricte, le respectăm, nu avem o problemă, sau cel puțin eu nu am o problemă cu regulile impuse, însă imaginea este sumbră și greu de suportat.

 
,,Regulile impuse în școli mi se par puțin greu de suportat. În primul rând, să porți mască timp de 6 ore e groaznic, iar pauzele din câte am înțeles, vor fi mai scurte și nu apuci să faci nimic. În al doilea rând, se produce foarte multă zarvă pentru protecție și distanțare socială între colegii de clasă. Stând 6 ore 32 de elevi într-o clasă nu foarte mare, oricum aceștia vor interacționa între ei. Nu știu ce va fi la iarnă, fiindcă nu se ține deschis mereu geamul pentru împrospătarea aerului, din cauza frigului. Totul e ciudat și nesigur.

 
  

,,Bine ați venit in România! Țara unde e interzis sa te bucuri de zâmbetul unui copil, doar pentru ca statul sa ia niște bani în plus!

Ca elev în clasa a XII-a nu ai dreptul la ultimele amintiri frumoase din viața unui simplu licean. Nu poți să-ți îmbrățișezi cel mai bun prieten, nu poți sa ieși la tigara în spatele școlii cu colegii, nu poți sa îți vezi prietenii din alte clase sau sa ieși la o cafea în timpul orei de sport sau religie (aviz amatorilor 🙂).

Generația de la care aveam speranțe că ar putea schimba ceva în țara noastră de idioți este tratată ca vacile dintr-un abator, ca șobolanii pentru experimente! Mulțumim călduros guvernului care calcă pe cadavre pentru atingerea propriilor interese! Va arătam și noi într-un mod și mai călduros curu’ din tren când o sa părăsim țara pentru un viitor mai bun.

Suntem nevoiți să înfruntăm o realitate în care conducere școlii este mai preocupata sa nu fie dată în judecată pentru o sticlă de spirt, decât de fericirea copiilor și amintirea celor mai frumoși ani ai copilăriei trăită in normalitate. 

De ce în alte țări ale Uniunii Eupropene s-a scos legea cu <<masca obligatorie>>? Aaaaa! Pentru că lor le pasă de plămânii populației și de sănătatea fizică și mentală a tuturor! Au uitat <<domnii>> de la guvern când erau la coada vacii.

Nu se gândeau ei prea mult că vor ajunge să aducă un popor la epuizare psihică sau că o să terorizeze o generație așa superbă de copii. Ce să mai zic? Vă urez succes când mai vine ANAF-ul peste voi la următoarele evaziuni fiscale. Păstrați-va banii! Abia așteptăm cu toții să vă vedem între 4 scânduri. V-am pupat (fără masca)!”

 
,,Anul nou școlar care tocmai a început ne schimba rutina de zi cu zi, ne pune la încercare capacitatea de a ne adapta in vremuri noi, pe care nu le-am mai trăit și de a fi versatili.

Ne-am întors la școala și acest lucru constituie cea mai mare provocare din Martie pana acum.

Ne simțim in siguranța in școala, lucru confirmat de către toți colegii pe care i-am întâlnit.

Nu am temeri deoarece ma gândesc ca deja au trecut 10 ani de școala și gândim matur, iar deciziile in mare parte ne aparțin.
Am pornit de acasă încurajată de părinți sa respect fiecare măsura stabilită la nivel de școala, sa-i determin și pe alții sa conștientizeze ca putem sa depășim sănătoși aceasta perioada, sa ne dezinfectăm și sa purtam masca.

Mulți vor spune: încă o grija in plus ( sa nu uitam sa ne punem masca), dar este absolut necesar și includem in rutina zilnică acest lucru).

Le urez colegilor mei înțelepciune, răbdare și succes!
Iar deviza noastra este: Vom reuși!

 
 

Pe de-o parte, unii au fost resemnați și încearcă să se adapteze situației, însă avem parte și câteva nemulțumiri, de răzvrătiri, pentru că e un haos total.

 

Însă, ca de fiecare dată, sperăm la mai bine! Mult succes în noul an școlar, dragi elevi!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here