Castelul Teleki
Castelul Teleki

Județul Bistrița-Năsăud a rezervat și conservat frumuseți, atracții turistice, locuri de basm și de poveste pentru care merită să spui că ești „acasă”, în ținutul Contelui Dracula, un loc plin de poveste și de har.

Am ales să facem o mică deplasare până la Castelul Teleki, un loc emblematic pentru județul nostru, din păcate lăsat să se dărâme după 1989, transformat în grajd de comuniști. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a ales să pună umărul, iar în acest moment Castelul Teleki este salvat de la prăbușire și uitare.

Prin ample încercări de a salva părțile originale, muncind cu profesioniști și oameni pricepuți, cu mâinile formate pentru lucru migălos, Teleki va avea un castel fastuos, iar pe lângă Colibița, va fi fanionul turismului în Poarta Transilvaniei.

Scurtă istorie a Castelului Teleki

Castelul a fost construit în 1736. Inițial, avea o incintă dreptunghiulară pe laturile căreia se găseau magaziile, grajdurile și închisoarea. De-a lungul anilor a trecut printr-o seamă de incendii și de renovări care au schimbat total aspectul.  Pe vremea comuniștilor a fost, desigur (ca multe alte castele din Transilvania) folosit pe post de IAS (Întreprinderea Agricolă de Stat). Pe domeniul respectiv se află și astăzi arbori seculari, existând un stejar care are 614 ani (vezi mai multe despre acesta în videoclipul de mai jos).

Au trecut prin dânsul oameni mari ai istoriei românești, precum Iancu de Hunedoara, dar și personalități emblematici din zonele externe, cum ar fi Carol Robert de Anjou. Urmăriți povestea Castelului Teleki în următorul filmuleț, unde, alături de Mihaela Ivan, am reușit să trasăm aspectele importante ale acestui punct turistic:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here