Florin Călinescu

 

În urma apariției sale la Bistrița, Florin Călinescu s-a așezat pe o bancă-n parc, după o conferință de presă și a acceptat să răspundă la câteva întrebări pe care noi, tinerii, le-am avut. Președintele Partidului Verde a fost deschis, sincer și comic, autentic, așa cum îl cunoaștem de la televizor.

Cum vi se pare Bistrița? 

Iubesc întrebarea asta. Aș putea să înlocuiesc numele orașului cu „Mă simt extraordinar” și îmi place foarte mult că mă aflu în localitatea X, Y, Z. Pentru mine, părerea, plăcerea sau constatarea atunci când sunt într-un oraș din țară se împarte înainte de ’89 și după ’89. În afară de faptul că vezi niște casete luminoase, cu tot felul de produse, nu prea văd o mare schimbare față de 1989. E oleacă comerțul stradal mai vioi, acum încetinit de Coronavirus, și așa mai departe. Acest parc este extraordinar – el încă mai există datorită filialei de aici, care ani de zile s-a luptat cu dealul, pădurea și cu parcul. Noi o să ne luptăm și cu multe alte domenii.

Cum vi se pare candidatul la Primăria Bistrița, Dan Dumitru Ciobănică?

Cam înalt, nu pe gustul meu. Eu, ca actor de comedie… zâmbesc, dar nu este confortabil să îi prinzi pe toți din același cadru cu unul de doi metri. Ne străduim să facem ceea ce se poate. Ciobănică este candidatul care trebuie, asta pentru că nu avem o școală de partid în care să împărțim fonduri, nu avem o școală de partid prin care să translatăm neamurilor, prietenilor, vecinilor funcții și (i)responsabilități, ci pur și simplu contăm pe oamenii care vin cu sufletul deschis.

Pentru că nu ne mai plac promisiunile fără fond și caracter sau pic de umanitate-n ele, doar să se vadă votați, am întrebat ceva la care vreau răspuns din partea tuturor candidaților la Primăria Bistrița sau Consiliul Județean: Credeți sau știți că veți schimba ceva?

Deja se schimbă lucrurile. Dumneavoastră trăiți în Bistrița și, probabil, nu aveți urechea la pământ să știți ce se întâmplă, dar dau ca exemplu Iașiul, din 98 de localități au depus liste 98 de localități. Faptul că în acest partid garda veche s-a schimbat de la sine, faptul că anumite filiale unde oamenii au venit, poate, de o lună, depinde de om foarte mult – ceea ce face și asta se va auzi. Chiar dacă Bistrița nu sparge norii pe plan județean, imboldul va funcționa. Ciobănică se va bate până la capăt și nu va dispărea din viața noastră și din viața lui, în primul rând, și vom continua. Cred că anul acesta cu alegerile locale și generale o să vorbim de scoruri cu adevărat importante pentru țara noastră, nu despre noi, că noi venim cu bani de acasă, nu atârnăm pe la casieriile partidelor care cu nonșalanță și iresponsabilitate crasă, toate aceste partide iau din banii copiilor, sănătății, educației și domeniile pot continua. 

Fie că fac treabă, fie că nu fac treabă, banii sunt ai noștri. Vrei să faci politică? O faci pe banii tăi, nu pe banii populației. Adică-i ca și cum m-aș duce la fete, la Amsterdam și tot pe ea aș pune-o să mă plătească.

Întrebat mai apoi de impedimentele din contextul pandemiei, Călinescu a declarat categoric că nu există bariere pentru politicieni să facă o campanie sau pentru oameni să voteze, pentru că în trecut au existat lucruri cu mult mai grave, iar oamenilor li s-au respectat drepturile.

Nu are nicio importanță pandemia. Atunci când vrei să faci, gândiți-vă la Moise în Egipt, la mișcarea pașoptistă, la Sarajevo când s-a declanșat atacul… atunci când vrei să fii Tudor Vladimirescu (eu nu vreau să fiu Tudor Vladimirescu) sau Avram Iancu, dar atunci când vrei să faci ceva, faci. Pandemia asta nu-i mai gravă decât lucrurile petrecute în istoria omenirii.

Cred că, de data aceasta, în tentativa noastră de a convinge lumea din interiorul granițelor, cred că un mare ajutor ni-l dau românii care trăiesc în Europa pentru că acolo partidele verzi nu sunt o glumă. Nu mai sunt o glumă. Sunt la putere! Eu cred că românii din Germania, cunoscând persoana mea și faptul că sunt legat de Partidul Verde, cred că-și pot sfătui neamurile de acasă să voteze cu Partidul Verde. Nu am timp să-mi cheltui banii, citesc, am o mică fermă de porci, rațe, bibilici, cam tot ce se poate crește într-o mică gospodărie, de nici n-apuc să intru într-o depresie. Pandemia e pentru cei ce vor să bocească, e ca-n „Capra cu trei nurori”. Era o sobă, un drob de sare pe sobă și trei proaste care plângeau că o să pice drobul de sare. Asta e pandemia: te speli pe mâini, îți pui o mască, pentru că poți vorbi prin mască destul de tare ca să fi auzit. Dacă pandemia te oprește din a fi responsabil, poți să te duci de pe acum să te întinzi pe jos și să aștepți să crăpi.

De un timp toată lumea așteaptă o schimbare. Credeți că acum lumea va vota schimbarea?

Nu știu. Noi ca într-un domeniu de activitate, facem o producție, punem „biletele” spre vânzare, iar dacă oamenii află că e un spectacol bun, pot să vină să-l vadă. Dacă e un spectacol prost, n-o să vină. Eu nu pornesc la drum încercând să mă gândesc la ce o să să spună oamenii, m-am pornit la drum gândindu-mă la ce pot eu să spun. Politica nu-i așa, cum se face, că aduci oamenii cu un autobuz pe un sandwich și o apă și striga „PSD!”. Nu! Politica se face cum a făcut Iisus creștinismul: El singur, într-un băț, desculț! Apostolii au început să creadă-n El abia după Înviere. 

Problema este ce spui cetățenilor. Dacă Ciobănică spune „Dacă m-alegeți… Ce? Luni, luni dimineață eu am rezolvat Bistrița!” Păi o fi el de doi metri, dar am și eu niște rugbiști, nu mai iese din casă de la oxigen vreo opt luni de zile. Noi spunem adevărul! Ce să spui? Că luni după alegeri schimbăm toate pietrele astea? Într-o zi? Dacă sunt idioți care cred în continuare promisiunile unor nemernici? Să fie sănătoși! Eu nu sunt cel patriot care spune că avem 20 de milioane de oameni sănătoși la cap. Bazinul meu electoral este acel număr de 10 milioane de români care nu votează!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here