Prezentul și viitorul este o surpriză pentru toți. Situația actuală generată de războiul armat din Ucraina demonstrează încă odată cum viața noastră poate fi schimbată în câteva momente. Târgul de viitor a fost un obiectiv comun pentru asociația POV21 și Universitatea Națională Yuriy Fedkovich Cernăuți.
Universitatea Națională Yuriy Fedkovich Cernăuți este una dintre cele mai vechi universități clasice din Ucraina, fondată în 1875 din ordinul împăratului Franz Joseph al Imperiului Austro-Ungar. Clădirea centrală a universității se află în ansamblul arhitectural al fostei Reședințe a Mitropoliților Bucovinei și Dalmației, care este monument UNESCO. Reședința din Cernăuți este una dintre cele mai remarcabile lucrări de arhitectură europeană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o adevărată perlă a patrimoniului arhitectural al Ucrainei și una dintre cele mai frumoase 10 universități din lume.
Odată cu începutul invaziei pe scară largă a Rusiei pe teritoriul Ucrainei, studiile la universitate au fost suspendate timp de 2 săptămâni, totuși, toate procesele au fost restabilite și a avut loc o tranziție completă la învățarea online. Având în vedere că universitatea are 10 facultăți și 2 institute, aici învață studenți din toate regiunile Ucrainei.
De aceea, studiile continuă încă într-un format mixt, deoarece o parte semnificativă nu se simt în siguranță pe teritoriul Ucrainei. Totuși, în același timp, universitatea a devenit un refugiu pentru mulți studenți strămutați în interior și pentru familiile acestora. Două pensiuni ale ChNU au fost date complet celor care și-au pierdut casele.
Cum se desfășoară cursurile acum la Universitate?
Pentru toate disciplinele din Universitate au creat conturi în sistemul Moodle, astfel încât studenții care se află în străinătate pot obține toate informațiile necesare. În plus, profesorii susțin comunicarea prin rețelele sociale și întâlnirile în mediul online.
Sprijinul în aceste condiții este extrem de important, indiferent în ce parte a lumii te afli!
Cum au reacționat studenții în aceste condiții de război?
Universitatea are o autoguvernare studențească puternică și un sindicat, care, indiferent de personalul didactic, a oferit asistență studenților strămutați intern și membrilor familiilor acestora. Membrii conducerii Universității transmit mulțumiri autoguvernării studențești pentru organizarea de acțiuni de ajutorare a armatei, unde se strâng fonduri pentru achiziționarea de generatoare, camere termice și drone.
Știm că mulți tineri au părăsit Ucraina la izbucnirea războiului, dar o mare parte au rămas în țară. Cu toate acestea, chiar și în străinătate, studenții s-au coordonat și s-au alăturat programelor de ajutoru pentru ucrainieni. Apoi a venit stadiul percepției și conștientizării și prin urmare o parte semnificativă a revenit. Au învățat să trăiască, să muncească și să studieze în condiții de anxietate, pene de curent, atacuri cu rachete chiar și pe teritoriul Bucovinei.
Cum se desfășoară viața studenților, acum, în Ucraina?
Reprezentanți Facultății de Economie din cadrul Universității susțin că, viața de student-profesor a căpătat culori noi. Înțeleg că acum ei sunt motorul și miezul care trebuie să avanseze. Prin urmare, în urmă cu o lună, au deschis un „Incubator de Afaceri”, unde studenții și antreprenorii creează startup-uri de ultimă generație. Mai precis, este o sinteză de cunoștințe, experiență, investiții în viitorul lor.
Studenți de la toate facultățile din cadrul Universității și nu numai, s-au alăturat incubatorului și lucrează noi proiecte inovatoare. Bineînțeles că viața s-a schimbat și s-au schimbat și condițiile pentru a face afaceri în Ucraina, iar proiectele sociale de susținere a armatei, reabilitarea și sprijinul psihologic sunt cele mai importante.
Reușesc studenții să își facă planuri pentru o viitoare carieră?
Studenții de la Universitatea Națională Yuriy Fedkovich sunt foarte motivați. Majoritatea își lansează deja startup-urile. Războiul le-a oferit înțelegere, au devenit mult mai conștienți. Cu ajutorul curajului și susținerii, aceștia reușesc să facă față și să își facă planuri pentru o viitoare carieră.
Ce sprijin au găsit studenți Ucrainieni în România și alte țări?
Cei din Ucraina au avut parte de un șoc pentru că niciodată nu și-ar fi imaginat un asemenea sprijin din partea poporului Român. Studenții au avut parte de cursuri de limbă și au fost create condiții favorabile pentru cea mai ușoară adaptare a acestora în societate și nu numai. Studenții din Lviv au fost acceptați în Polonia și Germania, iar mulți dintre studenții de la Universitatea din Ucraina și-au găsit refugiul în Norvegia și Marea Britanie.
După o perioadă de timp, cei de la Universitatea Națională Yuriy Fedkovich speră ca majoritatea studenților să se întoarcă, iar cunoștințele, aptitudinile și abilitățile pe care le-au dobândit în străinătate vor fi extrem de valoroase în dezvoltarea Ucrainei.
,,Învățăm pentru că nu am fost pregătiți pentru asta, de aceea suntem creatorii noii istorii din Ucraina”