Ziua Internațională a Poeziei
Ziua Internațională a Poeziei

Ziua Internațională a Poeziei se sărbătorește pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, prin intermediul acesteia se urmărește susținerea creației poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Ziua Mondială a Poeziei este importantă pentru toată lumea, aceasta aflându-se peste tot în jurul nostru, în multe forme diferite. De Ziua Mondială a Poeziei, profesorii organizează în sălile de clasă din întreaga lume diferite moduri pentru a celebra această zi de o importanta majora. Există nenumărate modalități de scriere și interpretare a poeziei, dar cea mai importantă lecție pe care aceasta ne-o oferă este oportunitateade a ne îndrăgosti din nou de limba noastră – scrisă și vorbită. Procesul scrierii unei poezii presupune scoaterea la iveală a unor emoții și sentimente ascunse, devenind astfel un moment valoros pentru fiecare, profund și individual.

Cu ocazia acestei frumoase sărbători, elevii, împreună cu profesorii Liceului Economic Năsăud, au găsit cele mai frumoase moduri de a marca importanța acestui eveniment, prin recitarea de poezii, cât și discuții pe baza acestora. Evenimentul a fost desfășurat sub ideea domnișoarei bibliotecar Gal Cornelia și a doamnei profesoare Alina Bondane. Li s-au alăturat profesorii liceului: Seni Alis, Secheli Veronica, Tanase Rodica, Caian-Nicolae Lucian, Opraie Irina, Celsie Nastasia și directorul Sălvan Alina.

Invitatul serii a fost Gelu Vlasin, care le-a povestit elevilor prezenți începuturile sale literare și i-a încurajat să folosească arta ca pe o metodă de terapie, extrem de utilă lui însuși. Elevii prezenți au recitat câte un poem ales și au cutreierat atât timpul, cât și mapamondul, de la Veronica Micle și Mihai Eminescu, la Pablo Neruda, Lorca și Puskin. Tânără finalistă de la Românii au Talent, Alexandra Croitor, a asigurat un fundal muzical pe măsură , interpretând la chitară atât hituri contemporane, cât și piese folk nemuritoare. A fost o întâlnire altfel, o „PoeZiuă”, la care au participat elevi din clasele IX-XI, ce au avut ocazia să învețe tainele frumoase ale poeziei. Au trecut ușor peste emotiile inițiale, cunoscându-și  profesorii și altfel, într-un cadru mai intim. Au fost două ore antrenante și datorită discuțiilor care s-au iscat pe marginea textelor alese.

Felicitări celor implicați pentru interesul pe care îl au asupra culturii, valorificând-o prin cele mai frumoase și interactive moduri!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here