În fiecare an, pe 3 martie, scriitorii din întreaga lume celebrează Ziua mondială a scriitorilor, marcând astfel contribuția lor la lumea literară și la promovarea valorilor culturale. Această zi specială a fost instituită în anul 1986 de către English Pen Club, în semn de omagiu adus poeților, eseiștilor, romancierilor și scriitorilor de toate genurile, dar și jurnaliștilor și istoricilor.

Clubul Internațional Pen (English Pen Club – PEN) a fost fondat în anul 1921, la Londra, de către scriitoarea Catherine Amy Dawson Scott și primul președinte al organizației, scriitorul John Galsworthy. Scopul principal al clubului a fost promovarea prieteniei și sprijinului intelectual între scriitori la nivel internațional.

PEN Clubul Român a fost creat în 1923 şi a avut printre iniţiatori pe Liviu Rebreanu, conform penromania.ro. Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Ion Barbu, Victor Eftimiu s-au numărat printre membrii clubului de-a lungul timpului.

În timp, Clubul PEN a evoluat sub forma unei asociații mondiale a scriitorilor și jurnaliștilor, devenind una dintre cele mai vechi organizații de reprezentare a drepturilor omului și a breslei literare. Prin activitatea sa, clubul a devenit cunoscut ca una dintre cele mai importante organizații care luptă pentru libertatea de exprimare și dezvoltarea culturii.

În numeroase țări din întreaga lume au fost înființate centre PEN, care funcționează ca structuri organizatorice independente, dar care împărtășesc aceleași valori și obiective ca și clubul inițial. Astfel, Ziua mondială a scriitorilor este un prilej de a celebra literatura, cultura și libertatea de exprimare în întreaga lume.

Echipa POV21 Bistrița-Năsăud vă urează un călduros LA MJLTI ANI pentru micul scriitor din tine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here