Ziua Psihologului
Ziua Psihologului

Anual, în data de 27 mai este aniversată Ziua Națională a Psihologului, zi în care, în urmă cu 14 ani, Parlamentul României a emis legea priving exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființându-se Colegiul Psihologilor din România. De asemenea, la această dată, în anul 2004, a fost înființat și organizat Colegiul Colegiul Psihologilor din RomâniaPsihologilor din România.

Psihologia este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiile și procesele mentale ca: inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt sentimentele, speranțele, motivația, procese fie conștiente, fie inconștiente.

Psihologii sunt printre primii care merg în locurile unde au avut loc atacuri teroriste și dezastre pentru a sprijini rudele victimelor. Aceștia, a căror profesie este atât de des subestimată, salvează mii de vieți în fiecare zi, scoțând oamenii din depresia profundă. Ei sunt cei care stau la celălalt capăt al firului atunci când o persoană disperată care și-a pierdut sensul vieții sună la serviciul de încredere oferit de aceștia. Prin urmare, Ziua Psihologului poate fi considerată pe bună dreptate a lor de către toți cei cărora le pasă de sănătatea mintală a cetățenilor. Cu toate acestea, Ziua Psihologului nu trebuie confundată cu sărbătoarea profesională a psihiatrilor din domeniul psihologiei, care este sărbătorită pe 10 octombrie, cunoscută și ca Ziua Mondială a Sănătății Mintale.

Psihologii sunt cei la care apelăm în situații de criză personală, în momente de grea încercare, în clipe de incertitudine, când suntem cuprinși de angoasă, stres, furie sau temeri. Sunt oamenii care, prin prisma profesiei lor, au grijă de mintea, sufletul și spiritul nostru. Un astfel de exemplu este Emilia Guia, care ne-a povestit în trecut despre importanta mersului la psiholog.

Această profesie rămâne a fi una din cele mai importante şi necesare societății.

Psihologii, la ora actuală, sunt mâna dreaptă a cadrelor didactice, partenerii şi ajutorul de nădejde în soluţionarea multiplelor probleme cotidiene din învăţământ. Pentru psiholog, lucrul bine făcut se soldează cu fapte şi manifestări concrete din partea beneficiarilor. Prin activitatea lor, psihologii şcolari contribuie plenar la implementarea strategiilor educaționale moderne, fiind primii la apel atunci când este vorba despre susținerea și incluziunea eficientă, şcolară şi socială, a copilului aflat în dificultate.

Lucruri interesante despre creier

– Creierul uman este foarte puternic și, potrivit multor studii, poate reține circa 2,5 milioane de gigabiți de informație.

– Baza sistemului nervos se formează la numai două săptămâni după naștere, începând cu placa neurală și finalizandu-se cu creierul.

– Unele dintre amintirile noastre sunt mai vivide decât altele, deoarece reacțiile emoționale ne prioritizează amintirile.

– Emoțiile au un mare rol în schimbările din creierele noastre întrucât sunt provocate de hormoni și reacții chimice care ne pot transforma fizic creierele.

– În ciuda realizărilor din studiile neurologice și psihologice din ultimii ani, creierul rămâne încă un mister pentru noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here